Mijn Huis Jouw Thuis

Waarom deze website?  |  Vluchtelingenwerk en haar leden  |  Sponsors  |  Met de hulp van

Waarom deze website?

Problemen op de huisvestingsmarkt

Vluchtelingen die een verblijfsstatuut ontvangen, krijgen twee maanden de tijd om zelf een woning te vinden. Daarna moeten ze de opvangvoorziening verlaten. Discriminatie op de huisvestingsmarkt, en een gebrek aan goede en betaalbare woningen, maakt dit voor velen een moeilijke opdracht.

Het gebrek aan een kwaliteitsvol en betaalbaar aanbod op de huisvestingsmarkt is een groot probleem. Niet alleen voor erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden, maar voor alle kwetsbare huurders. Het recht op wonen is nochtans verankerd in de Belgische Grondwet, art.23, en in de regionale Wooncodes.

Met deze website willen we één aspect van de huisvestingsproblematiek voor erkende vluchtelingen aanpakken, namelijk discriminatie. Een eigenaar heeft het recht te kiezen aan wie hij zijn woning verhuurt. Uit onderzoek blijkt dat de voorkeur vaak uitgaat naar mensen met een vast inkomen, die een waarborg in één keer kunnen betalen, hoopopgeleid, zonder migratieachtergrond.

Je pand(en) registreren op deze website

Ben jij als verhuurder bereid je pand(en) aan iedereen te verhuren, ongeacht hun inkomen of een eventuele migratieachtergrond? Dan kan je de te verhuren woning(en) registeren op deze website. We verspreiden de website actief bij kandidaat-huurders uit onze achterban. Door je pand toe te voegen aan onze zoekmachine, verbindt je je ertoe om alle kandidaat-huurders de kans te geven hun kandidatuur te stellen, ook vluchtelingen. Uiteraard heb je als verhuurder de uiteindelijke keuze om te beslissen met welke kandidaat-huurder je in zee wil gaan.

Informatie voor huurders en verhuurders

Op deze website vind je als vluchteling informatie over hoe je een woning kan zoeken, en waar je op moet letten als je een woning vindt. Deze informatie is beschikbaar in verschillende talen.

Als verhuurder vind je hier ook informatie over veel voorkomende vragen met betrekking tot verhuren aan een vluchteling.

Verder vind je op de pagina met nuttige links doorverwijzingen naar interessante websites over huisvesting. Neem zeker ook eens een kijkje bij de verhalen. Daar lees je wat zowel verhuurders als vluchtelingen zelf te vertellen hebben.

Vluchtelingenwerk en haar leden

Vluchtelingenwerk werkt samen met een dertigtal leden rond de bescherming, integratie en terugkeer van asielzoekers en vluchtelingen. Samen maken we opinies, voeren we actie, en zetten we ons in voor vluchtelingen. Bekijk onze leden.

Sponsors

Deze website werd gemaakt met de steun van Fedasil.

Met de hulp van

Deze website werd gemaakt door : 

  • Nino Bosteels - back end

  • Miriam Hempel | www.daretoknow.co.uk - ontwerp logo

  • Jasper Van den Eijnde - front end

en het team van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.