Wanneer je een huis aan het (laten) bouwen bent, wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk klaar is. Niet alleen omdat het een fijn vooruitzicht is om in een nieuwbouwwoning in te trekken, maar ook omdat het je kosten kan besparen wanneer je huis snel af is. uiteraard hangt de snelheid van de vorderingen af van een heel aantal factoren. Zo spelen het weer, de leveringstermijnen van je materialen en de agenda van alle (onder)aannemers een grote rol. Toch zijn er een aantal manieren om de bouw van je nieuwe huis wat sneller vooruit te laten gaan.

Goed plannen

Wanneer je aan een nieuwbouwproject begint, is een goede planning echt cruciaal. Zorg ervoor dat je goed hebt opgelijst wat er wanneer moet gebeuren en wie dat moet komen doen. Verwittig deze mensen ook goed op voorhand over jouw tijdschema, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Herinner je loodgieter, elektricien, en alle andere onderaannemers ook regelmatig aan jouw planning. De ene kan namelijk niet beginnen als de andere nog niet klaar is. Een kleine vertraging zorgt zo dus voor een domino-effect.

Laat je huis in een fabriek bouwen

Het klinkt misschien wat gek, maar je kunt je huis in een fabriek laten samenstellen en dan alle onderdelen op het juiste adres laten neerzetten. Dit soort manier van bouwen, noemt men systeembouw. Alle gevelelementen worden hierbij in een fabriek gemaakt, en vervolgens door een robot op jouw werf neergezet. Vervolgens kan er aan de afwerking van je huis begonnen worden. Op deze manier is je huis in ongeveer 6 maanden klaar.

Snelle, moderne woning

Als je voor een strakke, moderne en open woning kiest, kun je het bouwproces versnellen door voor betonbouw te kiezen. Hierbij bestaan de dragende muren van je huis uit beton en worden deze muren in een fabriek gemaakt. Vervolgens worden ze op je grond geplaatst. Hierna moeten de niet-dragende muren nog gezet worden en de overige afwerking moet dan natuurlijk ook nog gebeuren. Toch win je hier veel tijd mee. Binnen 2 maanden is je huis wind- en waterdicht. Bovendien leveren de betonnen muren je nog meer tijdwinst op, ze moeten namelijk niet bepleisterd worden en ze zorgen voor een goede akoestische isolatie.

Bouwmaterialen online bestellen

Ook deze tip klinkt misschien wat futuristisch, maar toch is het een snellere manier om aan je bouwmaterialen te geraken. Door bijvoorbeeld je osb-platen en je betonmolen online te bestellen, spaar je ontzettend veel tijd uit. Niet alleen is de online voorraad veel minder snel uitgeput dan de voorraden in een gewone winkel met bouwmaterialen, bovendien wordt je bestelling ook meteen op je werf geleverd. Je hoeft dus zelf niet rond te rijden met osb-platen, een betonmolen en gevelstenen in je wagen. Omdat het online aanbod aan bouwmaterialen zo groot is, heb je ook veel keuzevrijheid. Bovendien is alles overzichtelijk gerangschikt per categorie, wat je toelaat om gemakkelijk prijzen en eigenschappen met elkaar te vergelijken. Ook dit levert je veel kostbare tijd op.